Er zijn nog banken die een nieuwe spaarloonregeling aanbieden, maar een aantal is ermee gestopt omdat het veel financiële rompslomp met zich brengt. Mensen die op de valreep nog gebruik willen maken van het belastingvoordeel dat een spaarloonrekening biedt, moeten haast maken. De regeling eindigt per 31 december en men kan alleen maar spaarloon belastingvrij opzijzetten, als de werkgever daaraan meewerkt. Mensen die nu nog 613 euro aan spaarloon opzijzetten, krijgen binnenkort, afhankelijk van het belastingtarief waar ze in vallen, 200 tot 300 euro terug.
Het aantal mensen dat nog snel een spaarloonrekening opent, is de laatste weken explosief gestegen, bleek donderdag uit een rondgang bij de grote banken.
Rabobank
Bij de Rabobank openden 21.000 mensen een dergelijke rekening in de eerste 2 weken van november, tegen 1500 een jaar eerder. Bij ABN Amro schoot dit aantal omhoog naar ongeveer 10.000. ING kreeg er in de eerste week van november alleen al bijna 10.000 nieuwe klanten bij.
Volgens cijfers van het ministerie van Financiën hebben 120.000 mensen een nieuwe spaarloonrekening geopend sinds een oproep van FNV begin oktober om dat te doen. Dat is een groei van 6 procent, wat een extra kostenpost vormt voor de overheid van 20 miljoen euro. De kosten voor werkgevers liggen op iets minder dan 15 miljoen euro. Woensdagavond ging de Tweede Kamer niet in op een voorstel van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) om de regeling per direct te stoppen. Een ruime Kamermeerderheid wil de spaarloonregeling gewoon tot einde van dit jaar openhouden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl